Vakuudelliset pikavipit markkinaoikeuden hampaissa

23.6.2014

Markkinaoikeus on tehnyt päätöksen, joka asettaa maksullisia takauksia lainoihinsa kauppaavat lainapalvelut hankalaan asemaan. Päätös syntyi kuluttaja-asiamiehen vaatimuksesta ja kohdistuu Vippi24.fi -palvelua pyörittäneeseen Vipster Oy pienlainayhtiöön. Kuluttaja-asiamies vaati yhtiölle väliaikaista markkinointikieltoa 100 000 euron uhkasakolla. Vaatimuksen perusteena oli, että yhteistyökumppanin tarjoaman maksullisen vakuuden kanssa alle 2000 euron vippien vuosikorko ylittää kuluttajansuojalaissa määrätyn ylärajan.

Ratkaisussaan markkinaoikeus päätyi kuluttaja-asiamiehen kannalle. Saadakseen lainaa Vippi24.fi palvelusta asiakkaan oli käytännössä pakko ottaa lainalle maksullinen takaus tai henkilötakaus. Henkilötakauksia on hyväksytty kuitenkin vain 0,3% myönnetyistä lainoista kun loput ovat olleet maksullisella takauksella vakuutettuja. Markkinaoikeuden päätöksessä mainitaan mm. että maksullisen takauksen kustannus täytyy huomioida pikavipin todellisessa vuosikorossa, koska "sellaisten luotonhakijoiden kannalta, jotka eivät henkilötakaajavaihtoehtoa halua tai voi valita, maksullinen takaus on luotonsaannin välttämätön edellytys".

Vaikka markkinaoikeuden päätös on väliaikainen ja kohdistuu vain yhteen pienlainayhtiöön, heijastaa se vahvasti laintulkitsijan kantaa maksullisten takauksien kauppaamisesta kulutusluottojen ja pikalainojen yhteydessä. Vipster Oy sulki heti päätöksen tultua Vippi24.fi palvelunsa. Saman yhtiön Vippi.fi jatkaa normaalisti, koska sen tarjoamat luotot eivät ole vakuudellisia.

Muutkin yhtiöt ovat reagoineet markkinaoikeuden päätökseen. Ainalaina on lopettanut maksullisten takausten myynnin ja tarjoaa lainaa tällä hetkellä vain henkilötakauksella. Ainalainan ja Vipsterin lisäksi vakuudellisia luottoja on tarjonnut ainakin Suomen Rahoitusyhtiö (mm. Finnlaina ja Siljalaina). On varsin todennäköistä, että markkinaoikeuden päätös johtaa joidenkin palveluiden sulkemiseen ja loput taas joutuvat muuttamaan lainapalvelunsa valikoimaa ja muotoa.

Vippivertailu.com pitää markkinaoikeuden päätöstä oikeanlaisena. Vakuudellisia pikavippejä ja muita luottoja tarjonneet palvelut eivät ole esittäneet takausten hintoja sivuillaan, mikä on hankaloittanut luottojen todellisten kustannusten vertailua sekä pahimmillaan saattanut erehdyttää kuluttajia luulemaan vakuudellista luottoa todellista edullisemmaksi.

Markkinaoikeuden päätös on luettavissa kokonaisuudessaan markkinaoikeuden verkkosivuilla.

Arvostele uutinen:
Vakuudelliset pikavipit markkinaoikeuden hampaissa
3.9 / 5 (189 arviota)