Uudet kuluttajaluottolait voimaan huomenna

31.5.2013

Kulutusluottoja koskevien säädösten osalta uudistunut kuluttajansuojalaki tulee voimaan huomenna ensimmäinen päivä kesäkuuta. Suurin uuden lain tuoma muutos kohdistuu pikavippien ja kulutusluottojen todellisiin vuosikorkoihin. Huomisesta alkaen myönnettävän lainan todellinen vuosikorko ei saa ylittää laissa määrättyä kattoa, eli 50% lisättynä korkolaissa määritellyllä viitekorolla. Korkokatto koskee kaikkia alle 2000 euron luottoja poislukien hyödykesidonnaiset luotot, eli esimerkiksi osamaksukauppaa.

Lakimuutoksen myötä pikaluottoja tarjoavien yritysten määrä on jo vähentynyt kevään aikana ja tulee mitä todennäköisimmin edelleen vähenemään lain tultua voimaan. Toimintaa jatkavat yritykset ovat muuttaneet tai ovat parhaillaan muuttamassa lainatuotteitaan siten, että ne täyttävät tulevan lain asettamat rajoitukset. Moni yritys on perinteisten pikavippien sijaan siirtynyt tarjoamaan niin kutsuttua käyttölainaa. Käyttölaina on eräänlainen luottotili, jossa asiakkaalle myönnetään tietynsuuruinen luottolimiitti, jonka puitteissa hän voi vapaasti tehdä nostoja omalle tililleen. Kertynyttä luottoa lyhennetään yleensä kuukausierissä sopimuksesta riippuen 4-24 kuukauden maksuajalla.

Luottotarjonnan muuttuessa myös Vippivertailu.com on uudistanut vertailuaan. Uudessa pikavippivertailussa on nyt mukana myös edellä mainitut käyttölainat sekä perinteisemmät kulutusluotot. Kaikista lainoista kerrotaan nyt luoton tyyppi (pikalaina, käyttölaina tai perinteinen kulutusluotto) sekä takaisin maksettavan kuukausierän koko. Vertailun viimeisestä sarakkeesta näkee, saako lainapäätöksen ja rahat käyttöönsä heti vai kestääkö hakemusten käsittely pidempään.

Arvostele uutinen:
Uudet kuluttajaluottolait voimaan huomenna
3.9 / 5 (225 arviota)