Positiivisen luottorekisterin selvitys käynnistyy, mutta hitaasti

13.11.2012

Oikeusministeriö tiedotti lokakuun lopussa, että se alkaa hallitusohjelman mukaisesti selvittää positiivisen luottorekisterin perustamista. Selvityksen lopputulokselta ei kannattane odottaa mitään kovin konkreettista. Tavoitteiksi on asetettu lyhykäisyydessään selvittää rekisterinpidon kattavuus, käytännön toimivuus sekä rekisteristä aiheutuvat kustannukset.

Positiivisesta luottorekisteristä on keskusteltu Suomessa jo vuosikymmenen verran, mutta juuri mitään konkreettista ei ole saatu aikaiseksi. Edes yksityishenkilöiden velkaantumisongelmien jatkuva lisääntyminen ei ole saanut kehitystyötä käyntiin. Viimeksi luottorekisterin perustamiseen on kehottanut työtyhmä, joka selvitti Valtiovarainministeriölle finanssimarkkinoiden valvonnan kehittämiseen liittyviä toimenpiteitä. Kyseessä on sama raportti, josta löytyy viime viikkoina kovasti keskustelua herättänyt ehdotus niin sanotusta asuntolainakatosta.

Suurimmaksi hidasteeksi luottorekisterin perustamisessa on usein mainittu kotimaisia luottomarkkinoita hallitsevien pankkien suoranainen vastustus rekisteriä kohtaan. Ymmärrettävästi positiivinen luottorekisteri avaisi pankkien näkökulmasta aivan liikaa tietoja suomalaisten velkaantumisesta ja siten helpottaisi ulkomaisten luottolaitosten tuloa Suomen markkinoille. Pankkien intresseissä on pitää asiakkaidensa tiedot vain omassa käytössään eikä tarjota niitä käytännössä vastikkeetta kilpailijoille.

Arvostele uutinen:
Positiivisen luottorekisterin selvitys käynnistyy, mutta hitaasti
3.9 / 5 (253 arviota)