Pikavippitarjouksilla yritetään yhä huijata

31.3.2017

Nettikeskusteluissa esiintyy jälleen paljon kommentteja, joissa kirjoittajat valittavat pikavippeihin liittyvistä huijauslaskuista. Esimerkiksi MuroBBS -keskustelufoorumilla nimimerkki Nokke1 esitteli hylätystä lainahakemuksesta saamaansa viiden euron laskua sekä myöhempää lähes 30 euron perintälaskua. Kaikki oli lähtenyt siitä, että kirjoittaja oli saanut tekstiviestillä houkuttelevan kuuloisen lainatarjouksen palvelusta, josta oli joskus aiemmin ottanut pienen vipin. Kirjoittaja haki lainaa, mutta sitä ei myönnetty. Myöhemmin hän sai sähköpostiin laskun lainan hakemisesta. Jätettyään mielestään asiattoman laskun maksamatta, seurasi siitä muistutus, jossa laskuun oli lisätty 10 euroa lisäkuluja sekä korkoja. Seuraavaksi laskun lähetti perintätoimisto ja kuluja oli luonnollisesti tullut jälleen lisää.

Pienellä googlettelulla selviää, että vastaavia tapauksia on lukuisia. Moni kirjoittaja jopa kertoo, että laskuja on lähetetty heidän sähköpostiinsa vaikka he eivät koskaan mitään lainaa ole edes hakeneet. Laskuja lähetteleviä lainapaikkoja on useita, mm. creditguru.ch, capitum.fi, eurovippi.fi sekä finncredit.fi. Kaikkia kuitenkin yhdistää taustalla oleva yksi ja sama yritys, Sveitsissä rekisteröity FourFinance Global S.A. Kaikki palvelut väittävät toimivansa vertaislainapalveluina, jossa kuluttajat lainaavat rahaa toisilleen. Väite joutuu kyllä vahvasti epäilyksen alle, koska yhdestäkään palvelusta ei löydy mitään kuvausta siitä, miten lainan tarjoajaksi pääsee. Sivustot keskittyvät selvästi yksinomaan lainojen markkinointiin - mitään alasivuja vertaislainaajille ei löydy. Tällä tavalla on ehkä yritetty kiertää lainsäädännössä aiemmin ollutta porsaanreikää, jolla vertaislainapalvelut oli rajattu Aluehallintoviraston luotonantajarekisterin ulkopuolelle. Tämän vuoden alusta laki kuitenkin muuttui ja nyt myös vertaislainapalveluiden on oltava rekisterissä. Sanomattakin lienee selvää, että FourFinance Globalin yhtäkään palvelua ei rekisteristä löydy.

Vähemmän yllättäen myös perintää hoitava Avira Finland Oy ei herätä suurta luottamusta. Pikalaina-alalla on jo pitkä historia hieman arveluttavista perintätoimistojen ja lainaa myöntävien yritysten yhteenliittymistä. Avira jatkaa samaa saagaa. Yritys on perustettu sattumalta juuri viime kesänä samoihin aikoihin kun FourFinance Globalin lainapalveluita sekä laskuja alkoi ilmestyä. Aviran nettisivut ovat täysi vitsi. Sisältöä ei juurikaan ole ja itsepalvelun linkki ohjaa sivujen taustalla pyörivän WordPress-julkaisualustan sisäänkirjautumissivulle. Aviran perintälaskussa pelotellaan velkatietojen julkaisemisella ja viemisellä rekisteriin - kuitenkaan mainitsematta mihin rekisteriin "rekisteri" -sanalla viitataan.

Kaikesta tästä tulee sellainen kuva, ettei FourFinance edes tarjoa lainoja, vaan tarkoituksena on vain rahastaa hakemusmaksuilla sekä näiden perintäkuluilla. Vaikka lainan hakemisesta tuleva lasku tulee varmaan suurimmalle osalle täytenä yllätyksenä, on viiden euron lasku niin pieni, että moni maksanee sen mieluummin nopeasti pois kuin alkaa nähdä vaivaa asian riitauttamiseksi. Jos tässä vaiheessa ei vielä haksahda maksamaan, moni varmaan tekee sen ainakin siinä vaiheessa kun saa Aviralta perintälaskun, jossa uhkaillaan velkatietojen julkaisemisella.

Arvostele uutinen:
Pikavippitarjouksilla yritetään yhä huijata
3.8 / 5 (131 arviota)