Pikavipeille puuhataan nyt markkinointikieltoa

6.6.2018

Kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen on laatinut lakialoitteen korkeakorkoisten vakuudettomien kulutusluottojen markkinoinnin kieltämisestä. Lakialoitteen on allekirjoittanut jo 121 kansanedustajaa, joten sillä on eduskunnassa vahva tuki.

Mediassa aloitteesta on uutisoitu yleisesti pikavippien markkinointikieltona, vaikka itse lakialoitteessa kielto on rajattu koskemaan vain niitä luottoja, jotka eivät täytä kuluttajansuojalaissa määriteltyä ns. korkokattoa. Tämä tällä hetkellä noin 52% korkokatto koskee kaikkia korkeintaan 2000 euron suuruisia lainoja, eli käytännössä Satosen aloite muuttaa nykyistä lakia vain siten, että yli 2000 euron lainoja ei saa markkinoida mikäli niiden laskennallinen korko ylittää edellä mainitun katon.

Todellisuudessa lakimuutos vaikuttaisi siten hyvin vähän luottojen markkinointiin, koska korkokaton ylittäviä suuria yli 2000 euron luottoja ei juurikaan markkinoilla ole tarjolla.

Satonen perustelee aloitettaan sillä, että sen avulla saataisiin tehokkaasti vähennettyä heräteostoina otettavia pikalainoja. Nyt esitellyssä muodossa lakialoite on kuitenkin melko tynkä. Siinä mielessä sillä on kyllä hyvät mahdollisuudet mennä läpi. Kattavamman markkinointikiellon ajaminen voisikin olla paljon vaikeampaa, koska se olisi jo paljon enemmän ristiriidassa elinkeinovapauden ja vapaan markkinatalouden periaatteiden kanssa.

Arvostele uutinen:
Pikavipeille puuhataan nyt markkinointikieltoa
3.8 / 5 (96 arviota)