Pikavipeille kulukatto mutta entä osamaksukaupalle?

24.4.2012

Suomen Asiakastiedon keräämien tilastojen mukaan Suomessa kirjattiin alkuvuonna 26% enemmän maksuhäiriömerkintöjä kuin vuotta aiemmin. Tammi-maaliskuun aikana uusia maksuhäiriömerkintöjä sai 137 900 suomalaista. Yleisin tapa maksuhäiriömerkinnän saamiseen on useiden velkojen erääntyminen samanaikaisesti rahojen loppumisen kanssa.

Puhtaasti pikavipeistä johtuvien maksuhäiriöiden määrä on yhä edelleen marginaalinen: vain yhden prosentin luokkaa. Noin viidenneksellä maksuhäiriömerkinnän saaneista oli ongelmia sekä pikavippien että muiden saatavien kanssa.

Suurin yksittäinen syy maksuhäiriömerkintöjen rajulle kasvulle, on verkkokauppaostoksista syntyvien maksuongelmien lisääntyminen. Verkkokauppa on tuonut ostamiseen huomattavaa vaivattomuutta, mutta samalla lisännyt kuluttajien huolettomuutta. Pahin ongelma tuntuu olevan verkkokaupan ja osamaksukaupan yhdistelmä. Siksi tuntuukin varsin omituiselta, että oikeusministeriön pienlainatyöryhmä esittää pikavipeille tiukkaa korkokattoa, mutta päätyy samalla erikseen mainitsemaan, ettei korkokatto koskisi osamaksukauppaa tai muuta hyödykesidonnaista luototusta.

Jos velkaongelmia halutaan ratkoa pelkällä lainsäädännällä, niin samalla on täysin perusteltua puuttua paljon pikavippejä suuremmaksi ongelmaksi paisuneeseen osamaksukauppaan.

Arvostele uutinen:
Pikavipeille kulukatto mutta entä osamaksukaupalle?
3.9 / 5 (244 arviota)