Pikalainojen määrät kasvussa, kulut laskussa

5.12.2011

Vuoden 2011 kolmas neljännes oli taas vilkasta aikaa pikalainamarkkinoilla. Pienlainoja eli pieniä kulutusluottoja myönnettiin yhteensä 359 863 kappaletta, joka on 35% enemmän kuin edellisenä vuonna samalla jaksolla. Euromääräisesti kokonaislainasumma oli hieman vajaat 83 miljoonaa.

Suuri kysyntä ei kuitenkaan ole nostanut lainojen hintoja vaan päin vastoin. Pikavippien keskimääräiset kulut ovat tulleet jatkuvasti alaspäin. Nyt pikavippien kulut ovat keskimäärin 24,8% lainasummasta kun esimerkiksi kesällä oltiin vielä selvästi päälle 25 prosentin.

Jos pikalainojen kulujen trendi on alas, on lainasummien suunta selvästi suurempia lainoja kohti. Nyt keskimääräisen vipin koko on jo 229 euroa. Vuotta sitten oltiin vielä 207 eurossa, joten kasvua on tullut reilut 10%. Tämä on selvästi enemmän kuin inflaatio, eli yleinen kuluttajahintojen nousu samalla jaksolla, joten pelkästään inflaatiolla lainasummien koon kasvua ei voida selittää. Todennäköisimmin lainasummat kasvavat siksi, että suurempien lainojen tarjonta on koko ajan parantunut, jolloin näiden kasvava osuus kokonaislainamäärästä nostaa selvästi keskiarvoa. Pikavipin ja kulutusluoton raja alkaakin olla jo aika häilyvä.

Tilastoja pikavipeistä ja kulutusluotoista sisältävää luottokantatilastoa julkaisee vuosineljänneksittäin Tilastokeskus

Arvostele uutinen:
Pikalainojen määrät kasvussa, kulut laskussa
3.9 / 5 (275 arviota)