Pikalainatyöryhmän ehdotus eduskunnalle kesän jälkeen

31.5.2012

Oikeusministeriön perustaman pikaluottotyöryhmän tavoitteena on jättää hallituksen esitys lakimuutoksista eduskunnan käsittelyyn mahdollisimman pian eduskunnan kesätauon jälkeen. Toistaiseksi työryhmä on saanut aikaiseksi mietinnön lakiuudistuksista sekä pyytänyt ja saanut mietintöön lausuntoja 43 eri viranomaiselta ja yhteisöltä.

Merkittävimpänä muutoksena työryhmä ehdottaa alle 1000 euron luottoja koskevaa todelliseen vuosikorkoon perustuvaa korkokattoa. Ehdotusta on moitittu mm. siitä, että nykyinen EU-direktiivin mukainen todellisen luottokoron laskentatapa ei sovi lyhytaikaisten luottojen kustannusten kuvaamiseen. Lisäksi koron laskentakaava on niin monimutkainen, että tuskin kovin moni työryhmän jäsenistäkään osaisi sillä laskea nykyisten pikavippien vuosikorkoja. Miten sitten tavalliset kuluttajat pystyisivät vahtimaan, että heiltä perittävät kulut pysyvät lain määräämissä rajoissa?

Pikalainayhtiöt ovat kritisoineet erityisesti sitä, että korkokatto laskisi luotoista perittävät kulut niin alas, etteivät ne kattaisi enää edes lainan myöntämiseen suoraan kohdistuvia kustannuksia kuten esimerkiksi luottotietojen tarkistuksia ja verkkopankkitunnistautumisen kuluja. Yksi pikaluottotyöryhmän vaihtoehtoisista ehdotuksista olikin, että nämä hakemiseen suoraan liittyvät kulut voitaisiin aina periä asiakkailta kohtuullisten korkokulujen lisäksi. Tämä vaihtoehto sai kuitenkin lausuntokierroksella vähemmän kannatusta kuin tiukempi pelkkään vuosikorkoon nojaava malli.

Arvostele uutinen:
Pikalainatyöryhmän ehdotus eduskunnalle kesän jälkeen
3.9 / 5 (254 arviota)