Pienlainojen määrä ja kulut tulleet selvästi alas

3.7.2014

Tilastokeskus on julkaissut neljännesvuosittaisen luottokantakatsauksensa. Pienlainojen näkökulmasta mielenkiintoisinta katsauksessa on katsoa miten noin vuosi sitten voimaan tulleet lakimuutokset ovat vaikuttaneet tilastoihin.

Myönnettyjen luottojen kappalemäärä on suorastaan romahtanut vuoden 2013 ensimmäisen neljänneksen hurjasta 350 000 uudesta luotosta nyt myönnettyyn reiluun 69 000 luottoon. Kappalemäärissä laskua on siis peräti -80%.

Myös euromääräisesti mitattuna pikalainoja ja muita vastaavia lainoja nostettiin selvästi vähemmän. 2013 ensimmäisellä neljänneksellä uusien luottojen euromäärä oli hieman päälle 96 miljoonaa euroa kun tänä vuonna luku oli enää noin 44 miljoonaa (-54%).

Koska euromääräisesti lasku ei kuitenkaan ollut niin suuri kuin luottojen kappalemäärän romahdus, on selvää, että luottojen keskikoko on kasvanut reilusti. Vielä vuosi sitten tilastoitu keskikoko oli 275 euroa kun nyt se oli peräti 638 euroa. Huimaa kasvua selittänee ns. luottotilien (tai käyttölainojen) yleistyminen. Näissä kun myönnettävä limiitti on (lakimuutoksen ohjaamana) usein vähintään 2000 euroa. Tilastoihin merkitään vain myönnetyn limiitin koko eikä sitä summaa, jonka asiakas oikeasti on nostanut.

Lakimuutos on purrut myös luottojen kuluihin. Kun kulut vuosi sitten olivat keskimäärin 23% lainapääomasta, ovat ne nyt enää 13,6%. Lisäksi laina-ajat ovat pidentyneet ollen nyt keskimäärin 84 päivää - yli tuplat vuodentakaiseen 39 päivään verrattuna. Laina-aikojen pidentymistä selittänee osin sama luottotilien yleistyminen kuin lainojen keskikoon kasvuakin.

Osaltaan muutoksia selittää luotonantajien ja tarjonnan väheneminen lakimuutosten jälkeen. Lisäksi etenkin luottojen kappalemäärää laskee se, että yksittäisten luottojen koko on aiempaa suurempi ja toisaalta se, että suuri osa palveluista on siirtynyt niin sanottuun tililuottomalliin, jolloin jokaista vipin nostoa ei enää tilastoida erikseen.

Luottokantatilasto löytyy Tilastokeskuksen verkkosivuilta.

Arvostele uutinen:
Pienlainojen määrä ja kulut tulleet selvästi alas
3.9 / 5 (165 arviota)