Lainaa luottotiedottomalle - uusi lainapalvelu hämmentää markkinoinnillaan

20.2.2019

"Luottotiedot menneet? Ei haittaa!" Näin mainostaa juuri lanseerattu uusi lainapalvelu Aurora laina verkkosivuillaan. Lain mukaan luottotiedottomalle ei kuitenkaan saa myöntää minkäänlaista lainaa tai luottoa. Mistä oikein on kyse?

Aurora laina kutsuu lainatuotettaan takaajalainaksi. Luoton saamiseksi lainan hakijalla pitää olla takaaja, joka ottaa koko lainan kaikkine kustannuksineen vastattavakseen mikäli lainan hakija ei luottoa pysty maksamaan. Takaajaksi ei hyväksytä ketä vain vaan takaajan tulot tarkistetaan ja lisäksi vaatimuksena on mm. omistusasunto.

Erikoisena piirteenä voi pitää, että lainasummaakaan ei makseta lainan hakijan vaan takaajan tilille. Aurora lainan ehdoissa on määritelty, että mikäli luoton hakija ei hoida kuukausieräänsä, peritään kuukausierä takaajalta jo heti seuraavana päivänä. Käytännössä siis takaaja ottaa vastaan lainasumman ja vastaa lainan kuluista. Käytäntö näyttää vahvasti siltä, että tosiasiassa velalliseksi muodostuu takaaja. Samaan epäilyyn on päätynyt Kilpailu- ja kuluttajaviraston apulaisjohtaja Outi Haunio-Rudanko Helsingin Sanomien haastattelussa.

Aurora lainan bisneslogiikka perustuu psykologiaan: läheistä ihmistä haluaa mielellään auttaa jos mahdollista ja toisaalta lainasta, jossa on läheisen nimi takaajana, pyritään varmasti huolehtimaan paremmin kuin pelkästään omissa nimissä olevasta luotosta. Auttamiseen ei tosin tarvittaisi melkein 50% korolla höystettyä Aurora lainaa kun luottokelpoinen, kohtuulliset tulot omaava ja omistusasunnossa asuva henkilö saisi varmasti lainaa myös pankista tai muusta perinteisemmästä rahoituslaitoksesta - ja kaiksen lisäksi huomattavasti edullisemmin.

Aurora lainan toiminnasta uutisoivat ensimmäisenä mm. Yle ja Helsingin Sanomat.

Arvostele uutinen:
Lainaa luottotiedottomalle - uusi lainapalvelu hämmentää markkinoinnillaan
4 / 5 (94 arviota)