Asiakastieto: Pikavippien kielto ei vähentäisi velkaongelmia

13.1.2012

Suomen Asiakastiedon tilastojen mukaan verkkokaupan lisääntyminen on suurin yksittäinen syy maksuhäiriöiden lisääntymiseen. Viime vuonna uusia maksuhäiriömerkintöjä sai 231 000 kuluttajaa. Asiakastiedon rekisterissä olevien maksuhäiriöisten määrä lisääntyi 9000 hekilöllä.

Suurin osa velkomustuimioista kertyy yhä pienistä rahoitusyhtiö-saatavista, mutta nopeiden kasvussa on maksamattomista verkkokaupan tilauksista annetut tuomiot. Verkkokauppaan liittyvien tuomioiden määrä kaksinkertaistui edellisvuodesta. Maksuhäiriöiden lisääntyminen verkkokaupan puolella johtuu suurelta osin siitä, että monet verkkokaupat myyvät tuotteitaan kuluttajille laskulla, mutta eivät tarkista asiakkaidensa maksukykyä läheskään niin tarkasti kuin rahoitus- ja pikaluottoyhtiöt.

Pikavippien osuus maksuhäiriöistä ei ollut vuonna 2011 kovin merkittävä, alle 5 prosenttia. Asiakastiedon johtaja Heikki Koivula toteaakin Talouselämälle ja Helsingin Sanomille antamissaan haastatteluissa ettei pikavippien kieltäminen juurikaan vähentäisi suomalaisten ylivelkaantumista. Tehokkain keino velkaongelmien estämiseen olisi positiivisen luottorekisterin käyttöönotto.

Arvostele uutinen:
Asiakastieto: Pikavippien kielto ei vähentäisi velkaongelmia
4 / 5 (281 arviota)